Facebook și Instagram dezactivează temporar mai multe funcții pentru utilizatorii din Europa

Facebook dezactivează mai multe funcții din aplicațiile de mesagerie ale rețelelor de socializare Facebook și Instagram pentru utilizatorii din Europa, pentru a se asigura că respectă o nouă modificare a regulilor de confidențialitate.

Începând cu 21 decembrie 2020, aplicațiile de mesagerie vor intra sub incidența normelor UE cunoscute sub denumirea de directivă ePrivacy. Din acest motiv, Facebook a decis să oprească mai multe opțiuni interactive și să ofere doar un serviciu de mesagerie de bază până când reglementările vor intra în vigoare.

Între funcțiile dezactivate în această perioadă se numără posibilitatea de a crea sondaje via chat, capacitatea de a seta nicknames (porecle) pentru prieteni, cât și utilizarea filtrelor cu realitate augmentată prin mesaje directe pe Instagram.

Facebook nu a publicat o listă cu toate caracteristicile pe care le suspendă pentru utilizatorii din Europa, deoarece, spun reprezentanții companiei, situatția va fi remediată într-un timp foarte scurt. Opțiunile de bază pentru mesaje text și apeluri nu vor fi afectate în niciun mod.

Cu toate acestea, semne de întrebare apar cu privire la dezactivarea unor funcții. Asta deoarece în directiva ePrivacy nu există nicio mențiune cu privire la utilizarea de stickere sau crearea de sondaje în aplicațiile de mesagerie, astfel încât inițiativa reprezentanților Facebook de a le dezactiva pare nejustificată.

Notificarea vagă, care avertiza utilizatorii că „unele funcții nu sunt disponibile”, a ridicat o serie de întrebări în rândul utilizatorilor celor două renumite platforme de social media.

Directiva ePrivacy are scopul de a limita libertatea companiilor cu privire la modul de utilizarea a conținutului mesajelor utilizatorilor. De asemenea, interzice interceptarea sau supravegherea comunicațiilor și metadatelor fără acordul explicit al celor implicați.

Același lucru se aplică și serviciilor de e-mail, acestora fiindu-le restricționată permisiunea de a scana mesajele cu scopul afișării de reclame persoanlizate fără permisiunea titularului contului.

Tagged , , , , ,